به گزارش مشرق، بحران اوکراین که به محلی برای رویارویی غرب و روسیه تبدیل شده است، همچنان ادامه دارد. ماجرایی که ابتدا با دخالت کشورهای غربی در امور داخلی اوکراین و کودتا علیه رئیس جمهور قانونی شروع شد و با جدایی شبه جزیره کریمه از اوکراین ادامه یافت. دخالت های آشکار در امور داخلی اوکراین چند ماهی است که وضعیت این کشور را بحرانی کرده است.
آخرین خبری که منابع غربی از این بحران گزارش کرده اند این است که هواپیماهای روسی تاکنون چند بار وارد حریم هوایی اوکراین شده است. از سوی دیگر نیروهای نظامی اوکراین به کشتار گسترده حامیان روسیه در برخی نواحی اوکراین پرداخته اند.
به نوشته سایت بی بی سی فارسی(bbc persian) که متعلق به دولت انگلستان است، وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، میگوید طی شبانه روز گذشته جتهای جنگنده روسیه بارها حریم هوایی اوکراین را نقض کردهاند.
همزمان بازداشت یک اتوبوس حامل ناظران بینالمللی توسط شبه نظامیان جداییطلب در شرق اوکراین تنشها در شرق این کشور و جنگ لفظی میان واشنگتن و مسکو را افزایش داده است.
روسیه دهها هزار نفر از سربازان ارتش خود را در مرزهای شرقی اوکراین مستقر کرده و همزمان شبه نظامیان مسلح هوادار مسکو دهها ساختمان دولتی در شهرهای شرق اوکراین را تصرف کردهاند.
در واکنش به این تحولات تازه در اوکراین، روز جمعه (۲۵ آوریل - پنجم اردیبهشت) باراک اوباما و رهبران کشورهای اروپایی به روسیه هشدار دادند که تحریمهای جدیدی علیه این کشور وضع خواهند کرد.
به گفته رهبران کشورهای غربی، روسیه به تعهدات خود در برابر توافقنامه ژنو و در جهت کاهش بحران در اوکراین عمل نکرده است.
آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان گفته مجاب شده است که روسیه میتوانسته برای کاهش تنشها در شرق اوکراین گامهای بیشتری بردارد.
صدراعظم آلمان می گوید روسیه توانایی آن را دارد که مانع گسترش بحران در اوکراین شود.
پیشتر باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا گفته بود تحریمهای وضعشده علیه مقامهای روسیه ابزار موثری نیست.
با وارد عمل شدن نیروهای نظامی اوکراین در مناطق شرقی این کشور و برخورد با هواداران روسیه در این مناطق، مسکو و واشنگتن هر دو همدیگر را به "ناتوانی در کنترل بحران اوکراین" متهم میکنند.
آقای کری در بیانیهای تند از مسکو خواست که یا به تلاشها برای کاهش
تنشها در اوکراین کمک کند یا منتظر تحریمهای جدید آمریکا بماند.
روز پنجشنبه، دولت اوکراین اعلام کرد ساختمان شهرداری شهر ماریوپل در
جنوب شرقی اوکراین را پس گرفته است اما خبرنگاران بیبیسی که در همان
منطقه هستند میگویند کسی شاهد ورود نیروهای امنیتی اوکراین به این ساختمان
نبوده است.
سرگئی لاوروف میگوید دولت اوکراین علیه مردم خود جنگ به راه انداخته است.
سایت رادیو فردا(radiofarda) نیز که متعلق به دولت آمریکاست، این خبر را پوشش داد و نوشت: پنتاگون، وزارت دفاع آمریکا، میگوید طی ۲۴ ساعت (بین روزهای پنجشنبه و جمعه) جنگندههای روسی چندین بار وارد حریم هوایی اوکراین شدهاند.
استیون وارن، سخنگوی پنتاگون، پنجم اردیبهشت ماه، گفت این موضوع را تائید میکند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، استیو وارن از روسیه خواسته است تا فورا برای آرام کردن شرایط اقدام کند.
همین خبرگزاری در عین حال میگوید چاک هیگل، وزیر دفاع ایالات متحده، روز پنجشنبه تلاش کرده است که تماسی تلفنی با سرگئی شویگو، همتای روس خود داشته باشد تا در مورد بحران اوکراین گفتوگو کند. اما مسکو هنوز واکنشی به آن نشان نداده است.
به گزارش شبکه ایبیسی، آقای وارن، سخنگوی پنتاگون، روز جمعه با اعلام این موضوع گفت طرف آمریکایی «اکنون منتظر است تا از روسها واکنشی دریافت کند».از سوی دیگر شبکه "صدای روسیه" از قول ایگو کوناشنکوف، سخنگوی وزارت دفاع روسیه، میگوید وزیر آن از شنیدن «گزارشهای منتشر شده درباره تلاش چاک هیگل برای برقراری تماس تلفنی» با او «متعجب شده است».
اما مارتین دمپسی، رئیس ستاد مشترک ارتش ایالات متحده، با همتای روس خود گفتوگو کرده است.
تازهترین بخش از بحران میان اوکراین و روسیه پس از آن شکل گرفت که کییف اعلام کرد عملیات نظامی علیه جداییطلبان را در شرق اوکراین از سر میگیرد، روسیه نیز دستور داد که ارتش آن کشور در مرزهای خود با آن کشور دست به تمرین نظامی بزنند.
وزارت دفاع روسیه گفته است در واکنش به عملیات ارتش اوکراین در شرق آن
کشور و افزایش نیروهای ناتو در لهستان و کشورهای بالتیک، رزمایش نظامی
جدیدی را در نزدیکی مرز اوکراین آغاز کرده است.
خبرگزاری رویترز به نقل از منابع مطلع گزارش داده است که آمریکا و اتحادیه اروپا در واکنش به آنچه «اقدامات روسیه برای بیثبات کردن اوکراین» خوانده شده، روز دوشنبه تحریمهای تازهای علیه مسکو اعمال میکنند.
یک منبع مطلع که نخواسته نامش فاش شود به رویترز گفته است، اتحادیه اروپا
۱۵شهروند روسیه را به فهرست افرادی که تحریم کرده است میافزاید و بر کسانی
که متعقد است در تنشهای اخیر در اوکراین دست دارند، متمرکز خواهد شد.
آمریکا نیز به فهرست تحریمهای خود افرادی دیگر را از «حلقه نزدیکان»
ولادیمیر پوتین، رئیس فدراسیون روسیه «میافزاید».
دویچه وله(dw.de) فارسی که متعلق به دیگر دولت غربی؛ یعنی آلمان است از "جنگ جهانی سوم" نوشته است: آرسنی یاتسنیوک، نخست وزیر اوکراین مسکو را متهم کرده است که میخواهد جنگ جهانی سوم را آغاز کند. به گفته او روسیه میخواهد اوکراین را چه به لحاظ سیاسی و چه نظامی به اشغال خود درآورد. نخست وزیر اوکراین تاکید کرده است که تلاشهای روسیه برای ایجاد بحران و شروع یک جنگ در کشور همسایه، به جنگی در اروپا منجر خواهد شد.
علت سقوط یک هلیکوپتر نظامی اوکرائینی در پایگاه هوایی کراماتورسک را مقامهای ارتش اوکراین "نقص فنی" اعلام کردند. اما گزارشگران حاضر در منطقه امکان حمله هوایی را منتفی نمیدانند.
پیشروی روز گذشته (پنجشنبه ۲۴ آوریل) اوکراین نیز متوقف شده است. نیروی نظامی اوکراین با خشونت تمام در منطقه اسلاویانسک که شمار قابل توجهی از هوادران روسیه در آنجا هستند، نفوذ کرده و عده زیادی از شبهنظامیان را کشته بود. اما امروز یکی از مقامهای ارگانهای امنیتی اوکراین خبر داد که این عملیات متوقف شده و مجددا بررسی خواهد شد.وزارت خارجه اوکراین به رهبری روسیه ۴۸ ساعت وقت داده است که درباره تمرینهای نظامی در امتداد خط مرزی با اوکراین توضیح دهد. مسکو هزاران سرباز را در پی بحران اوکراین بهحالت آماده باش در منطقه مرزی مستقر کرده است.
امروز صبح (جمعه ۲۵ آوریل) باردیگر هفت نفر در یک حمله به چند پست نگهبانی در نزدیکی اودسا در ساحل دریای سیاه کشته شدند. این پستهای نگهبانی را فعالان طرفدار اوکراین برپا کرده بودند.
سفیر روسیه در سازمان ملل اعلام کرده است که در صورت ادامه خشونت در اوکراین موضوع را به شورای امنیت سازمان ملل خواهد برد. ویتالی چورکین در تلویزیون رسمی روسیه گفت که اگر خشونتهای روز گذشته در شرق و جنوب شرقی اوکراین ادامه یابند خواستار برگزاری نشست اضطراری شورای امنیت خواهد شد.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه نیز اروپا را متهم کرد که دست به بازی قدرت در جغرافیای سیاسی منطقه زده است. به گفته او مسئله اروپا و آمریکا تنها این است که اوکراین را زیر نفوذ خود بکشند و منافع مردم این کشور اهمیتی برایشان ندارد.